Slimmer samenwerken in de ANW zorg: Regionale zorgtriage op afstand

Zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig leven, met steun van wijk- en dorpsgenoten die omzien naar elkaar. Dit is de missie van de Noord-Veluwe. Samen met ouderen, naasten, vrijwilligers en zorgorganisaties werken we aan toegankelijke en betaalbare zorg voor kwetsbare inwoners. Samen met Zorggroep Noordwest-Veluwe, Viattence en Het Baken ontwikkelden we eerder al een gezamenlijke visie op de samenredzame gemeenschap. Deze visie helpt ons om lokaal en gezamenlijk richting te geven aan onze zorg en dienstverlening die aanvullend nodig is op zelf- en samenredzaamheid. Het project Regionale triage sluit hier perfect op aan.

Kick-off voor samenwerking

Op 17 september vond de kick-off plaats van Regionale zorgtriage op afstand, waarbij enthousiaste verpleegkundigen van diverse organisaties aanwezig waren. Triage is het proces waarbij zorgprofessionals bepalen welke zorg het meest dringend is. Door triage op afstand in de avond, nacht en weekenden (ANW) kunnen ambulant verpleegkundigen en andere zorgverleners gerichter worden ingezet, wat leidt tot snellere en betere zorg.

Vakmanschap van de verpleegkundige

In de afgelopen maanden is de basis gelegd voor deze samenwerking, ondersteund door het IZA (Integraal Zorgakkoord). Regionaal projectleider Floortje van der Linden vertelt: “Nu de kick-off achter de rug is, kunnen we de samenwerking verder uitbreiden. Dit helpt verpleegkundigen hun vakmanschap optimaal in te zetten en zorgt ervoor dat we meer goede zorg kunnen leveren met hetzelfde aantal medewerkers.”

Inspiratie vanuit Verpleegkundig Team Apeldoorn

Ook elders in het land is men bezig met de uitrol van regionale triage. Vanuit Verpleegkundig Team Apeldoorn kwamen twee enthousiaste dames vertellen over hun ervaringen. Al werkt het bij hen net even anders, het achterliggende doel is hetzelfde: met hetzelfde aantal mensen meer kwalitatieve zorg bieden. Bij hen was het in het begin ook echt even spannend. “Maar”, geeft verpleegkundige Romy Wijngaards aan, “het biedt ook kans om echt je steentje bij te dragen en de kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk te houden.” Als grootste tip geeft Anouk van der Linde, kwartiermaker VTA mee: “Ga het aan, voel je gesteund door je collega’s en managers. En er mogen ook dingen niet goed gaan, probeer het gewoon.”

Praktijkvoorbeeld en tips

In de video vertelt Gertjan Veening, voorzitter Raad van Bestuur van Zorggroep Noordwest-Veluwe, meer over het project. Er is ook zelfs al een mooi praktijkvoorbeeld, waar collega Paula over vertelt. Tot slot geeft Ralph een mooie tip voor collega’s die aan de slag gaan met regionale triage. Bekijk hier de video!

U vindt meer informatie over zorg en ondersteuning van WZU Veluwe op www.wzuveluwe.nl. Daarnaast zijn wij van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0578) 76 37 08.
Click to access the login or register cheese