Nieuw zorgzakboekje verbetert communicatie in het Veluws dialect

Een nieuw en handig vertaalboekje genaamd ‘Eerste hulp bie plat praoten’ helpt zorgmedewerkers beter te communiceren met cliënten die het Veluws dialect spreken.

Ontwikkeling en samenwerking
Het zorgzakboekje is ontwikkeld door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) en heeft al succes geboekt in de Achterhoek. Dankzij de inzet van Susanne Braamburg, stagiaire bij ECAL en studente aan de Rijksuniversiteit Groningen, is er nu ook een Veluwse versie beschikbaar. Diane Abbink en Marije Stomps van ECAL hebben de teksten aangepast, met hulp van vier mannen uit de regio voor een authentieke Veluwse draai.

Belang van goede communicatie
De coronapandemie maakte duidelijk hoe belangrijk goede communicatie in de zorg is. Veel cliënten spreken het Veluws dialect, terwijl niet alle medewerkers dit dialect beheersen. Het zakboekje vertaalt basisbegrippen en zorgtermen van het Nederlands naar het Veluws en bevat bijvoorbeeld begroetingen, verzorging en alledaagse gesprekken.

Ervaringen en verwachtingen
Marije Stomps van ECAL merkt op dat de interesse in streektaal sterk is gegroeid. “In de Achterhoek hielp het boekje zorgmedewerkers om cliënten beter te begrijpen. We hopen op dezelfde positieve reacties hier in de Veluwe.”

Ellen Kroon, wijkverpleegkundige bij WZU Veluwe, ontving het eerste exemplaar. Hoewel ze opgroeide in Oldebroek, kreeg ze het dialect niet van haar ouders mee. “Het verstaan gaat goed, maar het spreken is minder,” zegt Ellen. “Het boekje helpt mij om cliënten in hun eigen taal aan te spreken, wat meteen een klik geeft.” Onder het toeziend oog van Omroep Gelderland gebruikte ze het boekje voor het eerst bij een cliënt. Bekijk hier het volledige nieuwsbericht en een korte film. Daarnaast heeft huis-aan-huisblad Oldebroek een uitgebreid artikel over het onderwerp gepubliceerd. Klik hier voor het volledige bericht.

Woord van dank
We willen Ellen Kroon en mevrouw Hennie van Perk graag bedanken voor hun bijdrage en enthousiasme.

U vindt meer informatie over zorg en ondersteuning van WZU Veluwe op www.wzuveluwe.nl. Daarnaast zijn wij van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0578) 76 37 08.
Click to access the login or register cheese